Promjena na potpuno električni asortiman neće se dogoditi točno u ponoć posljednjeg dana 2029. godine, već će proces biti postepen

Vlade Europske unije počele su nametati zakazane zabrane za motor s unutarnjim izgaranjem, no zadatak proizvođača da odgovori na te mjere potpuno je druga stvar. Mercedes-Benz postavio je neke nove i veoma ambiciozne planove, uključujući AMG i Maybach.

‘Mercedes-Benz će biti spreman postati potpuno električan na kraju ovog desetljeća, tamo gdje to omogućuju tržišni uvjeti’. Drugim riječima, Mercedesova postava, zajedno s AMG-om i Maybachom, vjerojatno će biti potpuno električni, ali možda ne u potpunosti širom svijeta.

Naravno, promjena na potpuno električni asortiman neće se dogoditi točno u ponoć posljednjeg dana 2029. godine, već će proces biti postepen, a započeti će ponudom po jednog EV-a u svakom segmentu vozila. Sljedeće godine Mercedes će predstaviti Vision EQXX-a, vodećeg EV-a koji će se moći pohvaliti dometom većim od 1000 kilometara. Njegova tehnologija će se u budućnosti proširiti na druge električne Mercedese.

image

Od 2025. godine, svaki postojeći model će u svojem rasponu imati barem jednu električnu verziju. 2025. godine Mercedes će također predstaviti tri nove platforme za tri različite svrhe. Modularna MB.EA električna platforma bit će skalabilna i koristit će je automobili od srednje do velike veličine. AMG.A platforma, kao što ime sugerira, bit će orijentirana na izvedbu, dok će VAN.EA platforma formirati asortiman električnih komercijalnih kombija

Kako bi sve ovo postalo stvarnost, kompanija navodi kako će uložiti više od 47 milijardi dolara u istraživanja i razvoj, počevši od danas do kraja ovog desetljeća. Razvoj baterija također će tražiti ogromne količine ulaganja. ‘Koristeći najnapredniju tehnologiju baterijskih stanica, Mercedes želi povećati raspon svojih EV-eva tijekom godina’.

image

I samo iskustvo punjenja nešto je na čemu će Mercedes raditi. Novi sustav ‘Plug and Charge’ neće koristiti dodatne aplikacije za provjeru autentičnosti, a stiže kasnije ove godine, zajedno s pokretanjem EQS limuzina. Mercedes je također započeo suradnju sa Shellom kako bi vlasnicima električnih Mercedesa omogućio ‘poboljšani pristup’ Shellovoj mreži punionica.

 

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/mercedes-amg-i-maybach-postaju-potpuno-elektricni-nakon-2030-godine-15090217

Autoconnect team