Tehnologiju će koristiti najnovija C-klasa, S-klasa i EQS koji je ovaj tjedan stigao u Hrvatsku!

Mercedes-Benz je nedavno predstavio svoju najnoviji tehnologiju ‘Car-To-X‘ koja će vozače upozoravati na neravnine i rupe na cesti. Tehnologiju će koristiti najnovija C-klasaS-klasa i EQS koji je ovaj tjedan stigao u Hrvatsku!

Nakon što je aktivirana, usluga ‘Car-To-X Communication‘ će u Mercedesov ‘Cloud‘ slati podatke u stvarnom vremenu putem automobilove mobilne mreže. Nakon toga će iste informacije dobiti drugi Mercedesovi modeli u tom području, a rupe i ležeći policajci prikazat će se s ikonama na navigacijskom zaslonu, te će sve biti popraćeno zvučnim znakom upozorenja 10 sekundi prije nego što automobil dođe do rupe ili neravnine na cesti.

Mercedesovi osobni automobili koji su proizvedeni od 2016. godine mogu primati informacije i upozorenja, sve dok vozač ima ‘Mercedes me‘ račun i aktiviranu ‘Car-to-X‘ uslugu. Ti automobili će dobivati upozorenje ‘Prometni događaj ispred‘, dok će navedeni novi modeli upozorenje projicirati na navigacijskom zaslonu. Usluga će biti dostupna na svjetskom tržištu na ukupno 36 jezika.

Osim detektiranja neravnina na cesti, ‘Car-to-X‘ ima i drugu funkciju koja se zove ‘Pomoć pri bočnom vjetru‘. Naime, ovaj sustav aktivirat će se u slučaju jakog bočnog vjetra i pomoći vozaču s ciljanim kočenjem i upravljanjem. Uz to, ostali vozači Mercedesa u tom području dobit će obavijest preko Mercedesovog ‘Clouda‘.

image

 

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/mercedesova-car-to-x-tehnologija-upozorava-vozace-na-rupe-i-neravnine-na-cesti-15094504

Autoconnect team