Brzo i lako ugrađuje u bilo koji noviji automobil, a koji obićan zvuk vašeg auta pretvara u moćnu simfoniju rasnog motora

Sjećam se, ima tome sada već više od 10 godina, prezentacije Mercedesa E 63 AMG kada smo kolega i ja koristili svaki raspoloživi trenutak za stiskanje 518 KS moćnog atmosferskog osmaka samo i jedino zbog fantastičnog zvuka koji taj motor proizvodi.

Već samo paljenje i grgljanje na ler gasu ovog V8 je spektakl za uši i dušu svakog pravog zaljubljenika u automobile. Nažalost, uslijed brojnih ograničenja buke, emisije CO2 i drugih restrikcija taj, kao i brojni drugi legendarni, rasni, muški motori otišli su u ropotarnicu povijesti, a s njima i zvuk koji opčinjava.

panthera

Moderni četverocilindraši ne zvuče nikako, dizelaši nikad ni nisu zvučali privlačno, a da ne govorimo o hibridima i elektroautomobilima koji doslovno ne zvuče. Time je izgubljena jedna značajna dimenzija užitka u vožnji koja mnogim pravim zaljubljenicima nedostaje.

image

Srećom, tvrtka Panthera ima moderno, efikasno i jednostavno rješenje za povratak zvuka u automobile. Iza ovog branda stoji ugledni njemački Eberspracher koji je razvio aktivni generator zvuka, uređaj koji može biti ugrađen u bilo koji noviji automobil, pa i električni, i čiji zvučnik doslovno generira zvuk motora po želji, kaže nam Sascha Draxsler iz predstavništva Panthera.

image

Moguće je birati između šest različitih zvukova koje korisnik može sam dodatno po želji prilagođavati putem aplikacije. Ne samo glasnoću, ton, frekvenciju i sl., nego i detalje poput samog zvuka paljenja motora i grgljanja na ler gasu.

Tako vaš automobil može zvučati kao da ima moćni V8 motor, i to atmosferski, s turbom ili kompresorom, V8 iz trkaćeg automobila ili američkog pick-upa, ali i kao da ima motor bilo koje konfiguracije, primjerice redni 6-cilindrični motor koji su poznati po svom baršunastom zvuku ili pak prestižni V12 motor.

Sustav se sastoji od Bluetooth adaptera koji se spaja na OBD-II priključak čime se povezuje s motor managmentom kako bi očitavao broj okretaja motora, elektronskog procesora zvuka koji stvara zvučnu sliku i generatora zvuka, odnosno samih zvučnika koji proizvode zvuk.

U generatoru su nasuprotno ugrađena dva zvučnika koji su potpuno zaštićeni unutar metalnog lonca iz čije cijevi izlazi zvuk. Ovisno o tipu auta i dostupnog prostora generator zvuka moguće je ugraditi u prtljažnik, primjerice na mjesto rezervnog kotača s time da cijev izlazi iz vozila, ali i s donje strane podnice auta.

image

Bitno je da bude u blizini stražnjeg lonca kako bi zvučna slika bila realnija. S obzirom na male dimenzije za elektronski procesor zvuka se lako nađe mjesto negdje u unutrašnjosti, recimo u pretincu za prvu pomoć.

Ugradnja je jednostavna i u pravilu traje manje od 2 sata. Sustav je uvijek moguće isključiti ili pak skinuti i premjestiti na drugi automobil. Dolazi s garancijom od dvije godine, a s ugradnjom mu je cijena 13.000 kuna, dvostruko niže od identičnog tvornički ugrađenog sustava.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/autoklub/servis/servis-s-aktivni-generatorom-zvuka-za-samo-dva-sata-obican-fiat-moze-zvucati-poput-ferrarija-15027798

Autoconnect team