Tuning vozila

TUNING VOZILA

Zastupstvo tvrtki BRABUS i TechArt

Poduzeću Autoconnect glavna je djelatnost zastupnika tvrtke BRABUS i distributera tvrtke TechArt, svjetski poznatih tunera Mercedes-Benz i Porsche vozila za Hrvatsku. Vjerujemo da će kvalitetnu prezentaciju dva renomirana i svjetska priznata tunera u Hrvatskoj donijeti novu kvalitetnu ponudu na zadovoljstvo vozača. 

 

Vrlo brzo nakon što su elektronika, odnosno računala i čipovi postali sastavni dio automobila pojavila se i jaka chip tuning scena. 

Povećanje snage pomoću ugradnje novog chipa odmah je preuzelo primat na tuning sceni. Ovakav zahvat mnogo je jednostavniji, sigurniji ili jeftiniji od drugih kompliciranih mehaničkih zahvata na motoru i ispušnom sustavu pomoću kojih se prije povećavala snaga motora. S vremenom je chip tuning scena evoluirala, rijetko kojem novom autu potrebno je uopće mijenjati chip, dovoljno je računalo automobila spojiti na osobno računalo, ubaciti novi upravljački software i način rada automobila bit će promijenjen, dok se kod drugih automobila ugrađuje dodatni procesor, takozvani modul.

Chip tuningom mijenjaju se karakteristike upravljačkih jedinica automobila i pogonski stroj u određenim režimima rada dobiva drugačije mješavine zraka i goriva. Posebno efikasan je na motorima s turbopunjačem kod kojeg se dobivaju najbolji rezultati u pogledu povećanja snage. Koliko će se snaga povećati ovisi o samim modelima automobila i o softwareu odnosno modulima koji se koriste. Teoretski je snagu na nekim automobila moguće povećati i dvostruko no to nije moguće napraviti bez drugih opsežnih mehaničkih promjena na motoru i automobilu i opasnosti od težih kvarova. Tuneri stoga gotovo u pravilu povećavaju snagu za 10 do 30 posto. Osim što se može povećati snaga, chip tuningom se može i smanjiti potrošnja goriva, a to se također naziva ECO tuning.

 

GALERIJA SLIKA