U Hrvatskoj je ove godine započela prodaja električnog modela ID.3, ali kako ljubitelji adrenalinske vožnje na fosilna goriva ne bi bili zakinuti, iz zastupništva javljaju kako je u domaće salone stigao i “adrenalinski” VW Golf R, najsnažniji serijski Golf svih vremena.

Raspolaže s 320 KS koje “pušta” na sva četiri kotača pa s ekskluzivnim dizajnom i vrhunskom opremom ponovo postavlja mjerila u klasi. Definitivno, Volkswagen novim sportskim Golfom R naglašava izniman potencijal aktualne osme generacije modela, jer svojom snagom, pogonom i tehnologijom, VW Golf R nadmašuje sve što je do sada bilo poznato kod svih generacija VW Golfa.

image

Peta edicija Golfa R  ubrzava do 100 km/h za svega 4,7 sekundi, dok je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Usto, VW Golf R također se može naručiti s opcijskim paketom R-Performance, u okviru kojeg se najveća brzina može povećati na 270 km/h.

No individualne performanse u vožnji ne oblikuju u tolikoj mjeri karakter novog modela Golf R koliko to čini kombinacija snažnog okretnog momenta od 420 Nm, vrhunskog ovjesa i najprogresivnijeg pogona na sve kotače u klasi.

Potpuno novi sustav pogona na sve kotače i tehnološki napredni ovjes nude najviši stupanj agilnosti i užitka u vožnji. Sustav 4Motion s raspodjelom okretnog momenta R-Performance novo je upravljačko središte koje raspodjeljuje izlaznu snagu motora na sva četiri pogonjena kotača.Ova tehnologija na stražnje kotače raspodjeljuje snagu turbo benzinca ne samo između prednje i stražnje osovine, već i varijabilno između dvaju stražnjih kotača.

image

Time se omogućuje znatno povećanje agilnosti, posebno tijekom vožnje zavojima. Kao svjetski novitet, pogon na sve kotače također je putem sustava Vehicle Dynamics Manager (VDM) povezan s drugim sustavima ovjesa kao što su elektronička blokada diferencijala (XDS) i adaptivna regulacija voznog postroja DCC. Zahvaljujući ovoj uskoj povezanosti različitih sustava, novi Golf R nudi optimalna svojstva trakcije i neutralno rukovanje uz najviši stupanj preciznosti.

Nadalje, svi sustavi novog modela Golf R usavršeni su na trkaćoj stazi Nürburgring Nordschleife. Kada se kombinira s paketom R-Performance, Golf R čak se isporučuje s posebnim profilom vožnje nadahnutim Nürburgringom koji je poznat i kao “Special”.

image

U okviru ovog profila vožnje svi ključni parametri vožnje izvedeni su u skladu s performansama na legendarnoj trkaćoj stazi – uključujući novi pogon na sve kotače. Rezultati su itekako vidljivi: kao što su to pokazali interni testovi vožnje, Golf R koji je serijski opremljen 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, brži je do 19 sekundi po krugu na Nürburgring Nordschleifeu od svojeg prethodnika (7:51 min). Novi VW Golf R već je u domaćim salonima s cijenom od 397.621 kuna do registracije.

 

Izvor: https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/vruci-novitet-za-kraj-godine-u-domace-salone-stigao-vw-golf-r-najsnazniji-serijski-golf-ikad-15019543

Autoconnect team